voor kinderen die houden van spanning en techniek   

Rinusroelofs.nl

Rinus Roelofs is niet alleen kunstenaar, maar ook heel goed in wiskunde. Dat levert heel vreemde kunstwerken op, het zijn net puzzels!

 

Dit artikel over Rinus Roelofs en zijn werk heb ik in het Reformatorisch Dagblad geschreven.

 

Jaren geleden ben ik voor de krant zelf met een verstrooide professor op pad geweest. Lees hier het artikel.

 

Wil je ook leren om de naam van professor Prlwitzkowski onthouden, of andere lastige namen? Klik hier.

 

Proefjes.nl

Meer dan 200 proefjes voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Stap voor stap wordt duidelijk verteld hoe het moet. Ook kom je te weten wat er nu precies voor wonderlijks gebeurt.

 

Klok & Peel Museum Asten

In Asten in Noord-Brabant is een museum waar je veel kunt leren over luidklokken en carillons. Je leert er hoe een klok wordt gemaakt, kunt er zelf de klok luiden en mag zelfs een liedje spelen op een echt carillon!

Leuk extraatje: een deel van het museum is ingericht als natuurmuseum en er ligt een schitterende tuin omheen.

 

De Domtoren in Utrecht

Wil je net als Niels en Nick zelf onder de eeuwenoude klokken in de Domtoren doorlopen en het carillon van dichtbij bekijken? Dan moet je deze hoogste kerktoren van Nederland een keer beklimmen. De gids vertelt je dan meteen de geschiedenis van de toren en bovenop kun je ontzettend ver kijken! Op deze website lees je er alles over. Onder het kopje ‘historie’ vind je informatie over de klokken in de toren.

 

De bouw van de Domtoren

Een schitterende website die aan de hand van 3D-beelden laat zien hoe de toren in de veertiende eeuw is gebouwd. Je leert dat hij eigenlijk nog veel mooier had moeten worden en dat hij in 1900 zo bouwvallig was dat het stadsbestuur hem het liefst had laten slopen. Dat zou zoveel puin opleveren, dat ze er toch maar voor hebben gekozen om de toren op te knappen. Gelukkig maar!

 

Zonnewijzer op het Janskerkhof in Utecht

Hier vind je twee foto’s van de zonnewijzer op het Janskerkhof in Utrecht. De bovenste is een luchtfoto, met in de rechterbovenhoek de Janskerk. Je kunt goed zien hoe in de bestrating de plaats van twee verdwenen torens is aangegeven.

 

De Zonnewijzerkring

Website van De Zonnewijzerkring, een club mensen die helemaal weg is van zonnewijzers. Ze verzamelen zonnewijzers, zoeken ze op of maken ze zelf.

 

Levende’ zonnewijzers

De website van Frans Maes, iemand die zonnewijzers zo mooi vindt, dat hij er zoveel mogelijk gaat bekijken. Op de site staan veel foto’s van hele mooie zonnewijzers. Veel aandacht besteedt hij aan ‘levende’ zonnewijzers, die met een moeilijk woord analemmatische zonnewijzers heten. Hij heeft er zelfs één laten maken in zijn eigen tuin!

 

Oudste zonnewijzer van Europa

Hier kom je veel te weten over de oudste zonnewijzer van Europa, een steen in de muur van de Jacobikerk in Utrecht. In de steen staat het jaartal 1463 gekerfd. Lees hoe de zonnewijzer bijna in de vuilcontainer belandde!

 

Zonnewijzerroute

Kom je in de buurt van Geldermalsen, rij dan eens een stukje van deze zonnewijzerroute. Op de markt in Geldermalsen, vlakbij de dorpskerk, ligt een hele mooie ‘levende’ zonnewijzer. De glanzende granieten tegels schitteren in het zonlicht. Dat is niet zo gek, want ze zijn nog gloednieuw. Ze liggen er pas sinds de zomer van 2011.

 

Amsterdamse zonnewijzerbouwer

De website van ”Analemma”, het bedrijf van de Amsterdamse zonnewijzerbouwer Hendrik Hollander. Op de site laat hij zien wat hij allemaal kan maken en vertelt hij ook hoe ze werken.

 

Bouwplaten

Hier vindt je de bouwplaten van “Analemma”. Je kunt ze uitprinten op karton en zo zelf een zonnewijzer maken. Wil je met een makkelijke beginnen, kies dan de horizontale zonnewijzer. Leuk voor in de vensterbank!

 

Kerken kijken in Utrecht

Wil je zelf een keer de Janskerk, Jacobikerk of een andere Utrechtse kerk bekijken, kijk dan eens op deze site. Dan weet je wanneer er gidsen klaar staan om je een rondleiding te geven. In de meeste kerken kun je een speurtocht doen.

 

 

Blikjescamera

De plaats van de zon aan de hemel is geen dag hetzelfde. Op deze foto kun je de baan van de zon zien van 25 december 2010 (bijna de kortse dag) tot 21 juni 2011 (de langste dag). Elke dag is terug te vinden als een gebogen lijn, van zonsopgang tot zonsondergang. De korte winterdagen zijn onderaan te vinden, de lange zomerdagen juist bovenaan. Als je goed kijkt, zie je dat 2011 een zonnig voorjaar had en een sombere zomerperiode. De baan van de zon is steeds onderbroken, omdat er veel wolken waren. De foto is gemaakt door jan Koeman van sterrenwacht Philippus Lansbergen in Middelburg, met een blikjes camera. Eind 2011 schreef ik er in het Reformatorisch Dagblad dit artikel over. Ook op de website van de sterrenwacht staat veel informatie. Woon je in Zeeland of ga je er op vakantie, neem dan eens een kijkje in de sterrenwacht!