voor kinderen die houden van spanning en techniek   

Mijn naam is Janneke van Reenen en ik ben in de nazomer van 1975 geboren in Hendrik-Ido-Ambacht, een dorp tussen Rotterdam en Dordrecht.

Na mijn opleiding heb ik eerst een paar jaar in een laboratorium van een ziekenhuis gewerkt. In het jaar 2000 ben ik bij het Reformatorisch Dagblad als wetenschapsjournalist aan de slag gegaan. In die tijd heette ik nog Janneke Hak, maar daarin kwam verandering toen ik een jaar later trouwde met Willard.

We hebben vijf kinderen, twee ‘grote’ meiden en drie ‘kleine’ jongens. Met z’n zevenen wonen we in het Zuid-Hollandse stadje Leerdam. Ik schrijf nog steeds voor het RD, al is het een stuk minder dan vroeger.

In 2002 vierde de Zonnewijzerkring zijn 25-jarig jubileum. Dat is een club mensen die helemaal weg is van zonnewijzers. Ik ben bij één van die mensen thuis geweest en heb er een groot artikel voor de krant over geschreven. Die man wees me ook op een zonnewijzer op het Janskerkhof in Utrecht. Hij wijst alleen de tijd aan als iemand er bovenop gaat staan.

Tien jaar later dacht ik daar ineens weer aan terug. Dat kwam door Lieneke, onze oudste. Ze leest graag, maar houdt niet van oorlogsboeken, griezelboeken of boevenboeken. Wel vindt ze het leuk om te weten hoe dingen werken.

Zou het leuk zijn, dacht ik, om een kinderboek te schrijven waarin het gaat over die zonnewijzer? Dan kan ik meteen van alles over andere zonnewijzers vertellen. Want inmiddels ben ik zelf ook een fan van zonnewijzers. Ze zijn mooi om te zien en leuk om te gebruiken. Helemaal als je weet hoe ze werken!

Kinderboekenredacteur Froukje Hulsman-ten Hove van De Banier vond dat een goed idee. Maar, zei ze, het moet vooral een spannend boek worden. Jij mag beoordelen of dat is gelukt!