voor kinderen die houden van spanning en techniek 

April 2013

 

Eindelijk is het zover! Terwijl ik afgelopen september het laatste hoofdstuk schreef en in januari de laatste foutjes verbeterde, moest ik tot eind maart wachten om mijn eerste boek echt in handen te hebben. En ik ben niet de enige die enthousiast is!

 

Ben je erg nieuwsgierig? Op www.debanier.nl kun je het eerste hoofdstuk lezen.

Tekstvak: Alette, Lieneke en Rudolf, wat zijn jullie aan het doen? Echt lezen, of alleen maar plaatjes kijken?
Tekstvak: Zonnewijzers???
Wilbert leest liever Nijntje...

Weblog

Oktober 2015

 

Gastlessen, de uitgave van een nieuw boek en proefjesworkshops bij het gezinsuitje van De Banier maakten van oktober een drukke maand. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het thema van de christelijke kinderboekenmaand. ”Weet je?”, over natuur, wetenschap en techniek.

De Kinderboekenweek viel mooi samen met de verschijning van deel 3 in de serie ”Niels & Nick” (lees het interview in het Reformatorisch Dagblad van 9 oktober 2015). Het boek past perfect bij het thema, want Niels en Nick ontmoeten niet alleen een verstrooide professor en een zwerver op rooftocht, maar leren intussen ook het een en ander over kristallen, fossielen en wiskunde figuren.

De ingewikkeldste wiskundige figuur die in het boek aan bod komt is meteen de leukste: een voetbal. Ik hem nagebouwd van (180!!!) buigrietjes en tijdens de gastlessen in Apeldoorn, Teuge, Scherpenzeel en Leerdam laten zien. Daarna kon hij in de kliko: compleet versleten. Maar we gaan een nieuwe maken!

Natuurlijk heb ik samen met de schoolklassen ook een paar proefjes gedaan uit mijn proefjesboek ”Ontdek!”, dat vorig jaar is verschenen. Prachtig om te zien hoe de kinderen ademloos zitten te kijken naar de vierkante bellen en de dansende rozijnen. Of ze nu in groep 8 zitten of nog maar net in groep 1, ze vinden het allemaal even interessant. 

Tekstvak: Kleuters te klein voor een proefje? Echt niet!

Tijdens de gezinsmiddag bij uitgeverij De Banier in Apeldoorn op 23 oktober heb ik twee keer een proefjesworkshop verzorgd. Er konden slechts 40 kinderen meedoen, dus ik moest er nogal wat teleurstellen. Gelukkig konden de anderen wel meekijken. En volgens mij vonden de papa’s en mama’s het ook best interessant. Vooral toen duidelijk werd dat je met een simpel proefje kunt testen of viltstiften makkelijk uitwasbaar zijn, waren de moeders een en al aandacht…

In de kinderruimte hebben tientallen kinderen enthousiast met buigrietjes wiskundige figuren in elkaar geknutseld. Een kubus van 24 rietjes bijvoorbeeld, of een piramide van 16 rietjes. Helemaal mooi is een ‘bol’ van 20 driehoeken. Daar heb je 60 rietjes en wat geduld voor nodig. De 2000 rietjes die ik had ingekocht zijn bijna allemaal opgegaan. Kijk onder het kopje ”Kristallen” hoe je zelf van rietjes een mooie figuur kunt maken.

Tekstvak: En stil zitten kunnen kleuters ook! 
Tekstvak: Voorlezen uit ”Fout goud” op De Wittenberg in Scherpenzeel.
Tekstvak: Dit meisje was wel een uurtje zoet.